Girona dóna suport a la plantilla de TorrasPapel contra el tancament de la fàbrica de Sarrià

El ple municipal homenatja Jordi Vilamitjana i proposarà que l’institut de Santa Eugènia incorpori el seu nom

Ahir el ple municipal de Girona va aprovar per unanimitat una moció a favor de la continuïtat de la històrica fàbrica TorrasPapel de Sarrià, que recentment va anunciar la seva intenció de tancar la planta situada en el municipi del Gironès. A la sessió plenària hi van assistir una representació del personal de la fàbrica i de l’Ajuntament de Sarrià. El portaveu de la CUP, Jordi Navarro, va mostrar la solidaritat de la formació amb la plantilla i la seva disposició a col·laborar en allò que sigui possible per evitar el tancament. Navarro va assenyalar la situació de TorrasPapel com la conseqüència d’un sistema que promou grans corporacions transnacionals, “amb centres de decisió controlats per minories poderoses i sense arrelament al territori”.

La sessió d’ahir també va servir per fer un nou pas cap a l’ampliació de la planta de Nestlé a Domeny. Un cop més, CiU, PSC i PP van votar conjuntament per facilitar la construcció del nou edifici d’assecat de cafè, que ha implicat una modificació ad hoc del planejament general i incorporaria la construcció d’una torre de 50 metres. Els grups municipals de la CUP i ICV-EUiA van reclamar un cop més que es revisi el projecte per tal de minimitzar-ne l’impacte ambiental i paisatgístic, especialment tenint en compte la ubicació de la fàbrica, que limita amb la riba del Ter. Un altre punt de l’ordre del dia va ser la modificació dels projectes de reposició del carrer Bisbe Sivilla i plaça Montserrat, a Sant Narcís, arran de les obres del TAV.

En el plenari també es va aprovar l’aval al crèdit que demanarà l’empresa municipal TMG per a renovar la flota, així com la retirada del contenciós que havia interposat l’Ajuntament contra la Generalitat per l’impagament de la part corresponent del Fons de Cooperació Local de Catalunya, atès que finalment el govern català s’ha compromès verbalment a efectuar el pagament. La CUP es va abstenir en la votació al·legant que abans de retirar el contenciós caldria esperar que es materialitzi el pagament, i va avançar que si el cas no se soluciona reclamarà que es torni a iniciar el procediment judicial. Entre els punts de l’ordre del dia també hi havia la renovació del mandat a Ramon Llorente com a Defensor de la Ciutadania.

Un dels darrers punts de la sessió va ser l’aprovació de l’ordenança municipal que regularà la ubicació de clubs socials de cànnabis, a la qual van votar a favor tots els grups municipals excepte el PP. La CUP va demanar que, en l’aplicació de l’ordenança i la redacció del manual de bones pràctiques, s’impliquin les entitats cannàbiques de la ciutat. A l’inici del ple es va fer un minut de silenci al professor i articulista Jordi Vilamitjana, mort la setmana passada, i tots els regidors del plenari van acordar proposar que l’insitut de Santa Eugènia incorpori d’alguna manera el seu nom.

En l’apartat de precs i preguntes, més intens i durador del que és habitual per l’acord de l’oposició de no presentar mocions, la CUP va demanar explicacions perquè al plànol oficial de Temps de Flors no hi apareixen els punts de Sant Narcís, i va reclamar un esforç per descentralitzar la mostra. La formació també va fer un prec perquè es convoqui una sessió monogràfica per tractar la situació econòmica i social que viu la ciutat, i es va afegir un cop més a reclamar data pel ple també monogràfic sobre Sant Narcís, pendent des de fa més de mig any. També es va demanar l’ampliació dels horaris de biblioteques a la ciutat, així com la convocatòria urgent de la taula sobre la pobresa energètica. D’altra banda, la CUP va demanar un esforç per diversificar l’oci nocturn de la ciutat, i va reclamar a l’equip de govern una alternativa a les veles (‘carpes’) de la Devesa, desaparegudes fa alguns estius.

Igualment, es van demanar explicacions pel fet que el Bòlit s’hagi negat a exposar el projecte “Secrets de Girona” tal com estava previst, i va apuntar a un possible cas de censura. El portaveu Jordi Navarro també va reclamar a l’equip de govern que s’organitzin actes per la setmana europea de l’energia sostenible i es va demanar si s’havia previst alguna activitat pel dia internacional del reciclatge. Navarro també va defensar l’oportunitat de convocar una audiència pública sobre residus, per tal de debatre l’actual model de gestió, i va proposar la instal·lació de plafons divulgatius a les ribes dels rius, d’acord amb el Consorci Alba-Ter. Igualment, es van demanar millores en la poda de l’arbrat, i explicacions sobre els problemes de funcionament dels parquímetres de zones blaves i verdes.

La CUP també va demanar informació sobre l’estat de les negociacions per la compra del fons Santos Torroella, els càlculs de despeses associades i la previsió de com s’afrontaran els propers pagaments. D’alta banda, i tal com havia anunciat, la CUP va demanar explicacions per la persecució policial de membres d’entitats gironines per vendre roses als carrers del voltant de plaça Catalunya el dia de Sant Jordi. També es va reclamar la instal·lació de cartelleres per les entitats, tal com s’ha fet aquests dies de forma provisional i exclusiva per anunciar-hi “Girona, Temps de Flors”. Igualment, la CUP va denunciar la tardança en l’eliminació de pintades feixistes i homòfobes a la zona de la Devesa. Finalment, i entre d’altres qüestions, es va demanar l’atenció de diverses demandes dels barris del sector Est.